Vilamoura (Portugal) in februari
Een heerlijke maand om in het warme zonnetje de winterstramheid uit de botten en spieren te werken. Dit jaar althans, vorig jaar was het ook daar een voor hun doen koude winter. Nu weken achtereen blauwe lucht en zon. En golfen dus. Als simpele GVBers togen we meest naar Vilamoura III. De baan, 27 holes, is uitdagend genoeg. Zoals wij in Brunssum rood, blauw en geel hebben, is er daar de Pinhal, de gemakkelijkste, de Lago, leuke, afwisselende holes met hier en daar wat water, en de Marina - de naam zegt het al: veel, heel veel water. De eerste keer dat ik dit jaar de Marina speelde, zag ik minstens vijf ballen het water in verdwijnen. Zelfs als je dacht geluk te hebben en de bal nog net op de kant terug te kunnen vinden, was ie meestal via de grote rotsblokken waaruit de oevers waren opgebouwd alsnog met een grote plons het water in verdwenen. De keren dat die blokken ten gunste van een speler werken door de bal netjes op de fairway terug te stuiteren, zijn zeldzaam! Verder zijn er nogal wat bunkers - 88 verdeeld over de drie banen. Veelal gegroepeerd rond de green en verschillende met akelig steile kanten. Sla je vol trots keurig een bal uit het zand om hem dan tot je afgrijzen even hard over de snelle green aan de andere kant opnieuw in een bunker te zien verdwijnen.
Dit jaar was het er niet overmatig druk, ondanks het feit dat Vilamoura I nog steeds gesloten was. Vorig jaar waren het alleen flights van 4, nu kon je rustig met tweeën spelen.
Greenfees op Vilamoura III bedragen 8000 esc (± f. 91,--), op welk bedrag veelal ± 15% korting wordt gegeven, afhankelijk van de accommodatie waarin men verblijft. Trollies 1000 esc. voor 18 holes. Wanneer men 's middags na een bepaalde tijd start, tot begin maart was dit 14.30 uur, bedragen de greenfees 4000 esc. Hiervoor kon men dan tot donker (± 18.30 uur) spelen.
Een leuke en best uitdagende par 3 baan waar we ook speelden was Vale de Milho. Een redelijk geaccidenteerde terrein met hier en daar wat water. Een goede baan om nauwkeurig te leren slaan, als de bal in de rough terecht kwam vond je hem meestal niet terug, tenzij je er per ongeluk over struikelde. De ontvangst was er bijzonder plezierig en als bezoeker werd je er echt welkom gemaakt.
Er spelen veel (oudere) Engelsen en we werden meteen uitgenodigd om, als we daar interesse in hadden, aan hun clubsocials mee te doen die twee keer per week worden gehouden. De greenfees zijn ook alleszins redelijk:.3.650 esc. (± f. 42,--) voor 18 holes.
Isla Canela, net over de grens in Spanje is ook een baan die ons
zeer beviel. 18-Holes, waarvan de laatste 9 in oktober 1996 zijn
geopend. Helaas speelden we achter twee flights andere 'Hollanders',
die 'op afstand' met elkaar communiceerden. Hoewel er regelmatig
werd gezocht, van doorlaten hadden beide partijen nog niet gehoord.
Greenfees hier 5.000 pts. (± 72,--).
Bep van der Pas
Golf op de computer
Als regelmatig computergebruiker ligt het voor de hand om te zien of je dat spel ook op de computer kan spelen. Inmiddels is versie 3 verkrijgbaar van Microsoft Golf.
Met dit spel kan op diverse golfbanen worden gespeeld. De banen zijn geheel ingemeten en het programma rekent uit hoe de omgeving eruit ziet vanaf de plaats waar je staat. De balvlucht wordt eveneens uitgerekend. De geluiden maken het programma extra aantrekkelijk.
Het spel is een aanrader. Wel is er goede hardware en Windows 95 vereist.
Henk Schanssema